sâmbătă, februarie 14, 2009

Anima si Animus (partea a doua)

Proiectii ale Animei/Animus-ului in relatiile de cuplu

„Proiectia dintr-o relatie seamana cu proiectia unui film: celalalt este ecranul si eu privesc imaginile pe care i le trimit, crezand cu toata convingerea ca vin de la el.”
Jacques Salomé
Proiectia este un proces automat, inconstient, prin care un continut inconstient subiectului este transferat asupra unui obiect, creandu-se impresia ca respectivul continut chiar apartine obiectului. Proiectia dispare in momentul in care devine constienta, adica atunci cand continutul sau este recunoscut ca apartinand subiectului.
Ce proiectam in cuplu?
Daca vom incerca sa analizam atent comportamentele din cadrul relatiei de cuplu, putem observa ca, fara sa ne dam seama, proiectam:
· Imaginile parentale
· Sentimentele noastre
· Aspecte necunoscute din noi
· ldealul si iluziile noastre
· Intentii, nevoi

In mod inconstient, cautam relatiile care ne provoaca sa ne manifestam individualitatea cea mai inalta si mai aproape de suflet, dar ne temem, in acelasi timp, sa cadem in tiparele cele mai nevrotice.
Desi poate parea o afirmatie dura, in cuplu se pot vindeca toate ranile trecutului, este ceea ce face ca o relatie de iubire sa fie atat de incantatoare, dar si atat de dificila; „parteneriatul magic” incepe cu intelegerea constienta a faptului ca scopul relatiei nu este atat de ordin material, cat de ordin spiritual si solicita capacitati interioare iesite din comun; aceasta alchimie a sufletelor nu este legata de societate si de rutina lumeasca, e o calatori plina de curaj catre centrul a ceea ce este si ceea ce se afla in sufletul fiecarei persoane.

De fapt, este vorba despre fenomenul „oglinda” - in orice fel de relatie (profesionala, de familie, de prietenie), dar mai ales in relatia de cuplu bazata pe iubire, cand iubesti pe cineva, acea persoana te pune in legatura cu o parte din tine insuti pe care o iubesti, reversul fiind si el la fel de valabil: vei observa ca, atunci cand respingi pe cineva, acea persoana are o trasatura pe care o respingi la tine insuti.

Vedem in altii ceea ce ne place şi ceea ce nu ne place in noi si atragem in preajma noastra oameni cu aceleasi calitati si defecte pe care le negăm in noi tocmai pentru a ni le putea vedea in ei.

Osho ne mai avertizeaza, referitor de acest fenomen „oglinda”: „Ca si oglinda: iti reflecta fata, femeia te reflecta pe tine, barbatul te reflecta pe tine. Celalalt iti arata fata, dar daca ai in jur mai multe oglinzi si fugi mereu de la una la alta, ajungi sa le inseli pe toate si dai de dezordine, de haos, de nebunie.”

Celalalt este „poarta catre noi insine” – prin prisma relatiei cu celalat reusim sa ne cunoastem cel mai bine, in relatie cu celalalt ies la iveala proiectiile care trebuie asumate, intelese si vindecate, in acest tip de relatie trebuie sa acceptam sa „moara cine am fost”, pentru a ne naste din nou pregatiti pentru iubire, desi poate fi nevoie de ani intregi de chin, suferinta, pentru a „inmuia” duritatea pe care ne-o dezvoltam, uneori fara sa vrem, si care acopera sinele nostru sensibil si tandru.

Cred ca doar atunci cand permitem lacrimilor noastre si ale celuilalt sa curga suntem adevaratii initiati in alchimia sufletului; iubirea provoaca in toate felurile – va pune la incercare fiecare credinta sau convingere, va actiona in forta, va declansa fiecare slabiciune, va lua chiar „in ras” fiecare valoare pe care credeai ca o ai si apoi te va lasa sa „mori” acolo.
E alegerea ta ce cale vei urma – a constientizarii „oponentilor” iubirii aparuti ca „interventie” a proiectiilor Animei/Animus-ului, sau vei sustine in continuare aceasta „iluzie”, dupa cum o numesc unii.
In curand, despre integrarea Animei si a Animus-ului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu