vineri, februarie 13, 2009

Anima si Animus (prima parte)

Am scris la un moment dat pe www.damaideparte.ro un articol despre Anima si Animus, din care redau, mai jos, cateva randuri:

Orice lucru, fiinta sau fenomen, orice energie, stare sau gand, are in natura sa fundamentala un ritm propriu de manifestare, are o anumita maniera particulara de a se schimba, de a evolua sau de a involua. Pentru a cunoaste viata, trebuie in primul rand sa-i intelegi ritmurile, sa intelegi natura schimbarilor care definesc fiecare aspect al ei. Cand aceste aspecte iti sunt cunoscute... atunci vei fi capabil sa te integrezi deplin in armonia naturii si sa traiesti in deplin acord cu firea ta; o viata integrata in armonia universala inseamna o viata plina de bucurii si succese.

Dupa cum se stie, doua principii cosmice stau la baza existentei Lumii, toate fenomenele, evenimentele, fiintele, sunt produsul interactiunii permanente a doua forte polar opuse si complementare, denumite de intelepciunea chineza yin si yang, de intelepciunea indiana Shakti si Shiva, arta spirituala yoga le numeste Tha si Ha, misticii occidentali le-au denimit Luna si Soarele, stiinta occidentala contemporana se refera la polul pozitiv (+) si polul negativ (-) al fenomenelor, iar psihologia analitica jungiana se refera la Anima si Animus.


„Nimeni nu e doar barbat sau doar femeie, amandoi sunt amandoua.
Trebuie sa fie asa: jumatate din fiinta ta vine de la mama, cealalta de la tata. Esti o intalnire a acestor doua energii.
Nu poti fi doar barbat; nu poti fi doar femeie”
Osho

Omul trebuie sa devina constient de aceste doua polaritati; este bine ca ele exista, acesta fiind modul in care isi face natura „aranjamentele”: <>

Aceste doua polaritati alcatuiesc, dupa Osho, jocul constiintei – „cand jocul se termina si tu ai invatat ce trebuia sa inveti, cand lectia a fost insusita, vei trece mai departe; stadiul ultim nu este nici masculin, nici feminin, ci neutru”

Conform misticilor orientali, energia feminina trebuie eliberata, ea va aduce echilibru: „Luna a fost mult timp neglijata, Soarele este mult mai proeminent, Luna trebuie adusa inapoi in viata noastra.Tot ce e intuitie primeste hrana de la Luna; ne-am inclinat prea mult spre Soare, suntem distructivi, pentru echilibru hai sa ne inclnam acum in directia opusa, si incet-incet, vom ajunge la mijloc, cu Soarele intr-o mana si Luna in cealalta, egale. Declar femeia si barbatul egali, si nu din motive politice. Ii declar egali din motive esentiale” – ne mai spune Osho.

In curand, despre Proiectii ale Animei/Animus-ului in relatiile de cuplu

2 comentarii:

  1. sunt lucruri de care ar trebui sa tinem seama. dar tinem?

    RăspundețiȘtergere
  2. Bun venit, Dan!
    Nu stiu cat de multi suntem aliniati in sensul asta ... dar cu siguranta am castiga foarte mult daca am tine seama de aspectele astea...
    Tu ce crezi?

    RăspundețiȘtergere