marți, februarie 17, 2009

Om Mani Padme Hum

"In loc sa ascultati conversatii inutile, mai bine ascultati-va sunetele interioare"
Lama Yeshe

Om mani padme hum - cea mai cunoscuta mantra din lume, pe care multi budisti tibetani o incanteaza zilnic, tot timpul vietii lor; se spune ca daca reciti aceasta mantra de 100.000 de ori, se vor destepta abilitatile ascunse de yoghin in interiorul tau, mantra avand puterea de a-ti inabusi temerile, de a-ti alina suferinta, de a-ti domoli ingrijorarile si de a raspunde rugaciunilor tale.
Plasata pe cursul apelor curgatoare, se spune ca aceasta mantra purifica apa, astfel incat animalele si insectele care beau din acea apa sunt purificate instantaneu; mantra imprimata pe steagurile de rugaciune binecuvanteaza vantul care bate, in felul acesta imprastiind binecuvantari asupra tuturor care sunt atinsi de vant.
Semnificatia mantrei "om mani padme hum"
Cele patru cuvinte care alcatuiesc sintagma om mani padme hum – semnifica, precum formulele ermetice din alchimie, intreaga cale pe care un individ o are de parcurs de-a lungul vietii pentru a-si transforma trupul si mintea, nedefinite la nastere, in substante pure, avatari ai lui Buddha.

Astfel:
- om simbolizeaza natura imperfecta a fiintei umane;
- mani reprezinta metoda prin care aceasta natura poate fi schimbata: compasiune, dragoste, altruism;
- padme este intelepciunea, care asemenea florii de lotus poate fi nascuta inclusiv din noroi, ceea ce nu-i stirbeste frumusetea;
- iar hum se refera la stadiul final, Nirvana pura si imuabila.
Cand recitam rugaciuni sau mantre speciale, ne antrenam corpul, graiul si mintea in scopul de a calauzi constiinta spre dezvoltarea potentialului divin care exista in noi. Mantrele se incanteaza repetitiv, intrucat transformarea mintii dureaza, este un proces treptat. Practicate regulat, cu o motivatie sincera, mantrele sunt puternici catalizatori pentru efectuarea transformarii mintii; recitarea mantrelor nu este doar o simpla repetare vocala a unor silabe; cei care mediteaza stiu din experineta ca incantarea mantrelor transcende sunetele si cuvintele exterioare; este ca si cum am asculta un sunet subtil, interior, care a fost in interiorul fiintei noastre dintotdeauna. Puterea intelepciunii mantrelor ne permite sa comunicam mult mai usor cu adevarata intelepciune interioara, ne deschide mintea instinctiv catre intuitie, ramanand detasati de distragerile exterioare.
Prin recitarea mantrelor, practicantul yoga se indreapta catre sine insasi, pentru a-si descoperi propria constiinta si propriul potential nelimitat de a realiza fericirea permanenta.
"Fericirea si suferinta sunt intretinute de propria voastra constiinta, de interpretarea voastra; ele nu vin din afara, dinspre altii. Toata fericirea voastra si toata suferinta voastra sunt create de voi, de propria voastra constiinta"
Kyabje Lama Zopa Rinpoche

Exista mantre pentru:
- vindecare
- inlaturarea obstacolelor
- purificarea karmei negative
- daruirea ofrandelor
- sporirea harului meditatiilor
- longevitate,
mai exista mantre pentru sporirea harului meditatiilor si pentru copiii care plang, mantre pentru indeplinirea dorintelor.

Exista moduri speciale de a folosi mantrele, situatii speciale in care ele sunt folosite, din experienta ganditorilor care practica mantrele, acestea "pot fi folosite ca tratament pentru cei bolnavi si pot aduce liniste celor cu mintea tulburata".
Este recomandat ca mantrele incantate sa vina direct de la fiinte superioare spiritual, de la maestri iluminati si de la insusi Buddha, avand puteri foarte mari dacasunt recitate cu o mare concentrare si cu o motivatie sincera. Cand primiti o mantra de la un maestru spiritual, integrarea intelepciunii acelei mantre in constiinta este mult usurata.
Mai jos:
- cateva mantre cantate de Deva Premal:
http://www.youtube.com/watch?v=9lQDSElrq2k&feature=related - om mani padme hum
http://www.youtube.com/watch?v=ZLvbmpmKylM - Moola mantra
http://www.youtube.com/watch?v=rfKigD3vY8A&feature=related - Gayatri mantra

- Un film foarte interesant despre practicantii de yoga din Tibet.
http://video.google.com/videoplay?docid=3925149920619341559&hl=ro

Auditie si vizionare placuta!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu